Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak ciddi, esnek ve hafif bir binada olmalı, oflaz bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak canipıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birkötü kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime müheyya saymak karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde karınilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa oldukça usturuplu ve karınilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken başka bir kişi bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değustalıkimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna devran ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz valör bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek yaklaşık 6 ay içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı karınin belirli bir devran içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca ziyade suhunet değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti sahip olmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in devamlı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en oflaz yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir rutubet kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.